Rengøring af fadølsanlæg

Fadøl er ikke længere noget, vi kun får lov at nyde på barer og restauranter. Komplette fadølsanlæg er blevet utroligt populære at leje til private begivenheder, og flere ølentusiaster beslutter sig for, at installere et fadølsanlæg i hjemmet. Men sådan et anlæg skal altså renses med jævne mellemrum. I fødevareindustrien er der klare retningslinjer for, hvor tit et fadølsanlæg skal renses. Hvis anlægget står i hjemmebaren, skal man selv være opmærksom på, at ens system bliver rengjort regelmæssigt. Bliver fadølsanlægget ikke rengjort tit eller grundigt nok, kan bakterietallet blive for højt, og man risikerer at sundhedsfarlige organismer, som skimmelsvamp, dannes i ølslangerne. Det giver øllet en dårlig smag, og man kan endda risikere at gøre sine gæster meget syge.

Sådan renser du dit fadølsanlæg – En trin-for-trin guide

 

  • Til rensning af fadølsanlæg skal man bruge en 5 liter rensedunk med anstikker, der passer til den kobling, der er på fadølsanlægget, samt specielt rensemiddel til rengøring af tappesystemer. 
  • Rensedunken fyldes med varmt vand og korrekt dosering efter rensemidlets anvisning. 
  • Rensedunken kobles til systemet som en helt almindelig fustage. 
  • Begynd at tappe fra fadølshanen indtil det er rensevæske, der kommer ud, i stedet for ølrester. Så er du sikker på, at hele systemet er fyldt med rensevæske. 
  • Lad væsken ligge og virke i ølslangerne i 10 minutter, inden du tapper resten af rensevæsken fra fadølshanen. 
  • Hvis systemet virker meget beskidt, og du kan se belægninger i ølslangerne, kan det være en god ide at gentage processen, så du er sikker på, at dine ølslanger er helt rene. 
  • Når rensedunken er så tom, som den kan blive, kobl den da fra systemet og skyl den grundigt igennem. Fyld rensedunken med rent vand og skyl systemet igennem igen.

 

Hvor tit skal man rengøre sit fadølsanlæg?

 

Det er altid en god ide at rense sit nye fadølsanlæg lige når det er blevet sat op. Når man kommer nye glas og tallerkener, giver man dem også lige en tur i opvaskemaskinen inden brug. Det samme gør sig gældende her.

Har man ikke brugt sit fadølsanlæg i lang tid, har gamle ølrester i ølslagerne haft god tid til at ligge og hygge sig. Det kan give øllet en dårlig kvalitet og en underlig smag. Man kan endda blive syg af det. Rens derfor altid systemet grundigt igennem inden brug efter det har stået længe.

Fadølsanlægget i hjemmebaren bør renses mellem hver anden og fjerde uge afhængig af brug, eller hver gang man skifter fustagen, hvad end der kommer først.

Fadølsanlæg på restauranter og barer bliver almindeligvis renset hver 3.-4. uge. Benytter en restauration Carlsbergs tappesystem, har leverandøren et kontrolsystem, der slukker for restaurationens fadølsanlæg, hvis det ikke er bekræftet, at systemet er renset hver 28. dag. Det er både for at sikre kvaliteten af øllet, og for gæsternes sikkerheds skyld.

 

Tilbehør til rensning af fadølsanlæg

Til ekstra grundig rengøring, kan man med fordel benytte svampekugler, der bliver presset gennem ølslangen af vandtrykket og tager snavs og grums med på vejen. Husk også at rengøre fadølshanen grundigt med en god børste.